5 sposobów na wsparcie działań PR za pomocą content marketingu

Czy można dziś oddzielić działania PR od marketingu, gdy i jedno i drugie ma na celu komunikację z otoczeniem? Dzisiaj PR-owiec w firmie to nie tylko partner dla mediów, ale także uczestnik komunikacji z klientem. Na szczęście do dyspozycji ma content marketing, z którego pomocą może osiągnąć swoje cele.

Inspiruj odbiorców

Inspirowanie dziennikarzy i klientów umożliwia zdobywanie ich uwagi i tworzenie zaangażowania wokół marki. Doradź coś odbiorcy w dziedzinie, która go interesuje, opowiedz jakąś ciekawą, ale prawdziwą historię, zachęć do działania i do zmiany czegoś w jego życiu.

Dobrym przykładem na zainspirowanie klientów jest wykorzystana przez Castoramę współpraca z blogerami z „5 sposobów na”. Zaowocowała ona stworzeniem youtubowej serii „Do dzieła!”, która jest jednocześnie i poradnikiem i materiałem sponsorowanym. Pomysły z poszczególnych filmów klient może wykorzystać w swoim domu lub ogrodzie. Wiele potrzebnych rzeczy będzie mógł zakupić oczywiście w Castoramie.

Różnicuj formy przekazu

Podejmując działania content marketingowe warto sprawdzić, które formy przekazu informacji (również u konkurencji) przyniosły dobre rezultaty. Będziesz mógł wtedy wyciągnąć wnioski i korygować swoje działania. To, jaką formę wybierzesz, zależy m. in. od tego, jakiego rodzaju informacji poszukuje Twoja grupa docelowa, jakie formy przekazu preferuje, ale też od tego, jaki Ty masz cel.

W przypadku prezentowania danych statystycznych bardzo dobrym wyborem będzie infografika. Można ją również wykorzystać tak, jak Polska Organizacja Turystyczna, która wytypowała z pomocą internautów największe atrakcje turystyczne w kraju i przedstawiła je na mapie. Dla niecierpliwych i tych, którzy mają mało czasu przygotuj skrót ze wszystkim, co najważniejsze: najlepiej w formie wideo itp. Jeżeli Twoim celem jest zbudowanie relacji z odbiorcą, to tu sprawdzi się blog, w którym można sobie pozwolić na bardziej naturalny ton wypowiedzi oraz możliwość zostawiania komentarzy.

Pokazuj ekspertyzę

Aby klient czuł się usatysfakcjonowany intelektualnie – twoja treść powinna mieć wartościowe przesłanie i poszerzać jego wiedzę. Jeśli więc PR-owiec zaoferuje wiedzę specjalistyczną, która rozwiewa pytania i wątpliwości klienta, to nie tylko zbuduje z nim dobre relacje, ale także wzmocni ekspercki wizerunek marki. Warto jednak pamiętać, że piszemy zawsze z myślą o konkretnych potrzebach odbiorców.

Doskonałym przykładem są blogi kulinarne, takie jak które przekazują konkretną wiedzę, a poprzez prezentację przepisu, gdzie używają produktu jakiejś firmy wpływają na jej pozytywny wizerunek (i zwiększają sprzedaż). W branży B2B świetnym przykładem jest Nancy Duarte, mistrzyni prezentacji biznesowych. Udostępniała ostatnio do pobrania Slidedoc, wzorcową prezentację, z pięknymi ikonkami i schematami do twórczego wykorzystania.

Pozycjonuj treści

Tworzenie treści przyjaznych SEO powinno być nawykiem każdego, kto poważnie podchodzi do długofalowych efektów działań PR. Odpowiednio zoptymalizowane pod kątem wyszukiwarek treści (m.in. umieszczenie ważnych słów kluczowych, ustawienie właściwych nagłówków) wzmocnią pozycję strony firmowej w internecie. A wiadomo, że im lepsza widoczność w wyszukiwarce, tym większy ruch na stronie.

Należy jednak pamiętać, że pozycja strony w wynikach wyszukiwania może się zmieniać. Utrzymanie wysokiej pozycji wymaga ciągłego uaktualniania. Ale dzięki temu, jeśli dziennikarz lub klient będzie szukał informacji na temat oferowanego przez Ciebie produktu lub usługi, będzie ona dosłownie na wierzchu. My również, jako agencja, staramy się, by nasz blog firmowy, w którym zamieszczamy treści pozwalające na zapoznanie się z polskim rynkiem, był jak najwyżej w internetowych wyszukiwarkach.

Zbieraj dane kontaktowe

Jeżeli stworzysz bardzo atrakcyjny content (e-book, tutorial, podcast, publikację na blogu firmowym), możesz umożliwić jego pobieranie po podaniu adresu e-mail lub innych danych kontaktowych. Możesz też wykorzystywać social media jako platformę przekierowań do docelowej witryny. Tak właśnie robi polska marka Risk Made in Warsaw, która na Facebooku często prosi swoje fanki o nadawanie nazw nowym modelom w kolekcji. Dane kontaktowe uzyskasz również dzięki prowadzeniu przemyślanego mailingu i wysokiemu poziomowi merytorycznemu newsletterów. Co prawda, pozostawienie swoich danych kontaktowych, to jeszcze nie zakup, ale pojawiają się możliwości reagowania i prowadzenia innych działań dopasowanych do upodobań klienta.Jeżeli chcesz skutecznie budować wizerunek marki lub firmy, pamiętaj, że PR i content marketing łączy powstawanie obustronnych korzyści,  dla klienta i dla marki.

Jak połączyć strategię SEO ze strategią PR

temu

SEO i PR to segmenty marketingu internetowego, które się przenikają. Wielu specjalistów zdaje się tego nadal nie wykorzystywać. W tym artykule pokażę Ci, w jaki sposób łączyć strategię SEO ze strategią PR oraz jak rozumieć zależności pomiędzy tymi dwiema dziedzinami.
YouTube bez tajemnic. 5 porad dla PR-owców

temu

Biorąc pod uwagę fakt, że YT jest drugą, największą wyszukiwarką na świecie, obecność marek w tym kanale – a co za tym idzie, także PR-owców – jest naturalną konsekwencją, wynikającą z popularności video jako formy komunikacji.
Cannes Lions 2017 – kreatywni wciąż chcą zmieniać świat

temu

Za nami 64. Międzynarodowy Festiwal Kreatywności - Cannes Lions. Kilkaset wykładów, tysiące delegatów i zgłoszonych prac. Niemal cała światowa branża kreatywna na ponad tydzień zjechała się na Lazurowe Wybrzeże, żeby podsumować miniony rok i zastanowić się nad tym, jak będzie wyglądać przyszłość, którą współtworzy.
Zapomnij o AVE. Mierz PR na poważnie!

temu

We wrześniu brytyjski Chartered Institute of Public Relations ma opublikować nowe standardy pomiaru efektywności działań public relations. Chodzi o wyeliminowanie często stosowanego wskaźnika Advertising Value Equivalency (AVE). Co polscy specjaliści sądzą o tym pomyśle? Jaką alternatywę mają PR-owcy? Podpowiadamy w naszym najnowszym ebooku.

Marka osobista - od czego zacząć?

Żyjemy w świecie nadmiaru. Nadmiaru informacji. Nadmiaru towarów. Nadmiaru marek. Od tych ostatnich jednak podświadomie wymagamy, by były dobre. I może właśnie ze względu na te oczekiwania marki pojawiają się w naszym życiu i znikają. Badania przeprowadzone przez serwis Co.Exist pokazują, że 73% konsumentów nie odczułoby znacznie, gdyby z ich życia zniknęły marki, z których korzystają na co dzień. Czy tak jest też z markami osobistymi?