5 zasad skutecznego e-PR-u

Internet znacznie usprawnił pracę agencjom PR. Nowe narzędzia i udogodnienia ułatwiają kontakt z dziennikarzami, wspierają dystrybucję treści i zwiększają ich zasięg. Ale wciąż pojawiają się nowe możliwości. Podpowiadamy jak się w tym odnaleźć.

Zacznij od końca

Wiadomo, że aby Twoje działania PR były skuteczne, musisz opracować strategię, która pozwoli Ci osiągnąć zamierzony cel. Nasza rada jest taka, aby wszystkie działania zacząć …od końca, czyli właśnie od celu.

Bo to właśnie on w dużym stopniu wpłynie na to, jak zaplanujesz swoją kampanię i jakich użyjesz narzędzi. Czy dobrze rozumiesz, czego oczekuje Twój klient? Czy potrafisz to sobie (i jemu) zwizualizować? Czy to, co osiągniesz, to jest właśnie to, o co klientowi chodzi? Przed podjęciem jakichkolwiek działań, nie tylko na etapie planowania, ale i realizacji, pamiętaj o efekcie końcowym. Jeśli celem Twoich działań jest przejście do biura prasowego klienta upewnij się, że jest gotowe na odwiedziny z komórek i że będziesz mógł zmierzyć ich liczbę i długość.

Dbaj o klienta

PR to przede wszystkim sprawna komunikacja z otoczeniem: tworzenie przekazu, jego dystrybucja i promocja. Ale nie tylko tylko.

Social media to także dialog, reagowanie na pojawiające się opinie, czyli otwartość na dyskusję z klientami. Obsługa klienta przenosi się do sieci! Jak pokazują statystyki oraz nasze doświadczenie agencyjne, użytkownicy stają się coraz bardziej aktywni i z roku na rok wzrasta liczba wiadomości skierowanych przez nich do firm.

Dbaj więc o klienta, słuchaj go, reaguj na jego opinie i komentarze, nawet te negatywne, ponieważ możesz je wykorzystać do usprawnienia firmy czy swoich działań PR. Negatywne opinie to możliwość poprawy tego, o czym mogłeś nie wiedzieć, więc traktuj tę możliwość jako szansę, a nie zagrożenie!

Edukuj i inspiruj

Inspirowanie - to dzisiaj trend, który umożliwia zdobywanie uwagi klientów i tworzenie zaangażowania. Nie wystarczy już tylko wsłuchiwać się w potrzeby odbiorców, ale trzeba ich także zachęcać do poszukiwania nowych rozwiązań i podsuwać kreatywne pomysły. Jako PR-owiec masz być twórczy, a cyfrowa dystrybucja pozwala Ci na realizację ambitnych projektów.

Jeśli uda Ci się np. poprzez zaangażowanie klienta w mediach społecznościowych pozyskać go dla firmy również jako lojalnego klienta, to już tylko jeden krok, aby to zaangażowanie zamienić w promocję marki. Musisz działać tak, aby dumę z firmy czy marki odczuwali nie tylko jej pracownicy, ale także klienci.

Dostosuj narzędzia

Internet ciągle się rozwija i wciąż pojawiają się nowe narzędzia i udogodnienia. Jest w czym wybierać. Przy wyborze narzędzi, za pomocą których chcesz dotrzeć do odbiorcy, uwzględnij profil działalności firmy oraz to, w czym jest najlepsza. Pamiętaj, że niektóre kanały będą świetnym narzędziem promocji dla firm, które oferują produkty i usługi dla klienta masowego, a inne dla firm z sektora business–to–business.

Dobrze jest cały czas śledzić nowe trendy w social media, żeby przyciągać coraz to bardziej wymagających odbiorców. Warto zainteresować się możliwościami, jakie daje wideo, popularny ostatnio na Facebooku livestreaming czy wirtualna rzeczywistość.

Reaguj na bieżąco

Bieżący monitoring Twoich działań pozwoli Ci wychwycić nieefektywne aspekty kampanii. Będziesz mógł podjąć odpowiednie kroki od razu, jeszcze w czasie trwania kampanii, aby poprawić skuteczność swoich działań.

Nowoczesne systemy do monitoringu mediów dają Ci możliwości zbierania i analizowania danych, a nawet mogą wesprzeć Cię w analizie. Możesz sprawdzić to, co pisze się o konkurencji, sprawdzić archiwum publikacji o marce oraz share of voice, czyli udział w internetowej dyskusji. Inwestycja w monitoring zwróci Ci się szybciej niż myślisz!

Internet oferuje nowe możliwości, ale również zmienia samą komunikację. Nigdy wcześniej w dyskusji nie uczestniczyło tak wiele osób! Pamiętaj, że Twoje treści mogą dodrzeć do milionów osób jednocześnie. Ułatw im zrozumienie tego, co masz do przekazania – komunikuj się tak prosto, jak to tylko możliwe.

Cannes Lions 2017 – kreatywni wciąż chcą zmieniać świat

Za nami 64. Międzynarodowy Festiwal Kreatywności - Cannes Lions. Kilkaset wykładów, tysiące delegatów i zgłoszonych prac. Niemal cała światowa branża kreatywna na ponad tydzień zjechała się na Lazurowe Wybrzeże, żeby podsumować miniony rok i zastanowić się nad tym, jak będzie wyglądać przyszłość, którą współtworzy.
Zapomnij o AVE. Mierz PR na poważnie!

We wrześniu brytyjski Chartered Institute of Public Relations ma opublikować nowe standardy pomiaru efektywności działań public relations. Chodzi o wyeliminowanie często stosowanego wskaźnika Advertising Value Equivalency (AVE). Co polscy specjaliści sądzą o tym pomyśle? Jaką alternatywę mają PR-owcy? Podpowiadamy w naszym najnowszym ebooku.
Zautomatyzowane relacje z mediami, czyli co może influencer marketing w PR

O mediach społecznościowych napisano już praktycznie wszystko. Że korzystamy z nich bez przerwy kilka godzin dziennie, że chętniej śledzimy innych ludzi niż jakiekolwiek tradycyjne media czy marki, że stały się osobnym (od Internetu) źródłem informacji i że w grupie 18-24 są już zdecydowanie ważniejsze niż telewizja pod względem pozyskiwania newsów.
Prawdziwy cel PR-u

Jedno z najbardziej bezsensownych zdań w PR brzmi: „Chcemy mieć masę publikacji”. To pomieszanie z poplątaniem. Zamiana celu ze środkiem. Żadna marka nie potrzebuje publikacji. To nie jest powodem jej istnienia. Misja marki jest bardzo prosta – pomóc firmie rozkwitać. Wszystko, co do tego prowadzi jest uzasadnione. Reszta nie ma sensu.

Prawa Murphy'ego obowiązują również w świecie wirtualnym

Nigdy cyfrowe emocje nie będą prawdziwymi, ale również nigdy świat analogowy, nie dorówna efektywnością działania świata cyfrowego. Chociaż … co zrobisz szybciej? Wpiszesz termin spotkania do elektronicznego kalendarza, czy zapiszesz go na post-it?